maanantai 12. joulukuuta 2016

Pari tarinaa uskollisuudesta.

Tänään haluan kertoa pari tarinaauskollisuudesta ja rakkaudesta. Ensimmäinen tarina kertoo kissasta ja tämä tarina löytyy myös Olle Leinon kirjasta "Hyresgästen". Tarina on tosi, vaikka Olle Leino on kertonut siitä oman versionsa. Eli kun Porkkalan evakot poistuivat Kirkkonummelta niin yhdellä perheellä oli noin puolitoista-vuotias kissa, joka tuli isäntäväen mukana Espooseen. Vähän ajan päästä kissa oli kadonnut ja isäntäväki yritti etsiä sitä. Ei löytynyt, vuodet kuluivat ja syyskuussa 1955 tuli tieto siitä, että Porkkalan alue palautetaan.
Keväällä 1956 evakkoperhe pääsi takaisin ja sai nähdä, että vanha kotitalo oli huonossa kunnossa, mutta vielä pystyssä. Mutta suuri yllätys oli, että kissa oli odottamassa heitä. Kissa oli karannut ja kulkenut takaisin Porkkalan alueelle ja jollain tavalla selvinnyt hengissä 12 vuotta.
Leinon mukaan kissan kohtalo oli kuitenkin surullinen, koska alueella liikkuva varaskopla oli tappanut kissan sitten myöhemmin. Mutta kissa sai kuitenkin nähdä, että isäntäväki tuli takaisin.
Tämä tarina toi mieleeni toisen tarinan. 307 vuotta sitten käytiin Pultavan taistelu, jossa Ruotsi-Suomi kärsi tappion Pietari Suuren armeijalle. Mukana oli myös Porin jalkaväkirykmentti, jolla oli yhteinen kenttäpappi Västmanlandin rykmentin kanssa. Tämän papin nimi oli Georg Nothman.
Kun pappi huomasi, että kenraali Lewenhaupt aikoo antautua niin hän laittoi molempien rykmenttien ehtoollisastiat säkkiin ja kaivoi säkin maahan ison tammen juurelle.
Suurin osa armeijan sotilaista joutuivat sotavangeiksi Siperiaan ja vasta Uudenkaupungin rauhan jälkeen vuonna 1921 heidät vapautettiin.
Miehet olivat iloisia päästessään kotiin ja pyrkivät mahdollisimman nopeasti takaisin kotiseudulle. Nothman teki nyt ainutlaatuisen teon: Hän lähti vaeltamaan läpi laajan Venäjän maan, takaisin Pultavan taistelukentälle (tarkemmin sanottuna kyseessä oli Perevelotjna, Pultavan eteläpuolella) ja kaivoi säkin ylös maasta ja vasta sen jälkeen hän palasi kotiin.
Tähän meni monta vuotta ja vasta vuonna 1729 hän toi ehtoollisastiat takaisin rykmentille. Nykyään nämä ehtoollisastiat säilytetään museossa,Västeråsissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti