keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Siidrajoen mysteeri.

Palataan asiaan: Yksi Suomen sotahistorian suuria arvoituksia on tämä: Mitä tapahtui Partisaaniprikaatin Kostajat-osastolle. Tämä noin 70-miehinen osasto oli löytynyt vuonna 1970 yhteen kasaan ammuttuna Siidrajoen rannalla.
Tästä tapauksesta voi esittää vain erilaisia teorioita, mutta Saunalahteen se liittyy sillä tavalla, että Heikki Hiltunen oli tapahtumien keskipisteessä olleen majuri Pyökkimiehen pataljoonan -II/12.Pr.- lääkärinä tapahtumien aikana.
Todennäköisesti joku tämän pataljoonan komppanioista - mahdollisesti 6. Komppania - on pimeässä joutunut taisteluun tämän osaston kanssa ja aiheuttanut tämän tuhon. Sekavassa tilanteessa, pimeässä ja väsyneinä miehet ovat poistuneet paikalta ja tilanne on jäänyt epäselväksi.
Nyt oli sillä tavalla, että tässä pataljoonassa - Heikki Hiltusella ei ole ollut mitään tekemistä näiden asioiden kanssa - tapahtui 9.8.1942 asia joka johti siihen, että majuri Pyökkimies sai sodan jälkeen kuritushuonetuomion sotavangin surmaamisesta. Pyökkimies oli antanut 6. Komppanian päällikölle käskyn ampua vangiksi saadun nuoren neuvostosotilaan ja luutnantti Valdemar Vepsäläinen oli ensin kieltäytynyt.
Tämä tapaus lienee vaikuttanut siihen, että Vepsäläisen miehet eivät sodan jälkeen halunneet puhua koko asiasta ja he vaikenivat myös monesta muusta asiasta. Vepsäläinen oli suosittu komppanian päällikkö ja hänen joukkonsa oli ratkaisevassa roolissa Partisaaniprikaatin takaa-ajossa.
On mahdollista, että juuri Vepsäläisen miehet tuhosivat tämän vihollisosaston. Taistelujen jälkeen majuri Pyökkömiehen suhtautuminen Vepsäläiseen oli viileä, vaikka hän antoi luutnantille kunnian "yhden vihollisosaston tuhoamisesta Siidrajoella". Toisaalta majuri katsoi että Vepsäläinen ei ollut hoitanut tehtäväänsä kovin hyvin ja oli valmis antamaan kunniamerkkejä muille upseereille ja miehille.
Tästä sotavangin surmaamisesta Antti Kujala on kirjoittanut kirjassaan "Vankisurmat". Näissä tapahtumissa Heikki Hiltusella ei ollut mitään roolia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti