perjantai 2. joulukuuta 2016

"Taneli Peloton"

Olen ehdottanut muistolaattoja ja kadunpätkiä Lounais-Espoon alueella toimineille ihmisille. Olympiavoittaja Gunnar Höckert ja lääkäri Heikki Antero Hiltunen ovat mielestäni ansainneet jonkun muistotaulun.
Nyt leikin ajatuksella, että tänne pitäisi saada joku katu tai kuja jolle annetaan nimi Taneli Pelottoman kuja! Miksi, kuka hän oli? Pastori Daniel Orädd (suomeksi Taneli Peloton) toimi 1930-luvulla merimiespastorina Euroopan eri satamissa. Rotterdam, Lontoo ja monet muut kaupungit olivat hänelle tuttuja ja siellä hän julisti Jumalan sanaa suomalaisille merimiehille. Kun talvisota alkoi hän tuli kotiin ja ilmoittautui palvelukseen. Koska hän oli toiminut merimiespastorina oli jotenkin luonnollista että hänet määrättiin Merivoimien esikuntaan. Sieltä hänet lähetettiin sotilaspastoriksi Mäkiluotoon.  Joulukuussa 1939, kun Suomen kansa kaipasi lohdutusta niin pastori Daniel Orädd kiersi alueella olevissa joukko-osastoissa levittämässä Jumalan sanaa ja jouluevankeliumia. Lukemattomat kerrat hän kävi Kauklahdessa saarnaamassa niille joukoille jotka odottivat siirtoa rintamalle.
Erityisen "peloton" Orädd oli jouluaattona vuonna 1939. Espoon ja Kirkkonummen ulkopuolella oli useita vartioasemia ja Orädd oli jouluaattona pyrkinyt käymään kaikissa. Monessa paikassa miehet saivat kuulla jouluevankeliumia ja henkensä uhalla Orädd oli kulkenut heikoilla jäillä ja jää oli pettänyt. Orädd oli heittäytynyt makuuasentoon ja pyrkinyt jatkamaan matkaa ryömimällä.
Lopulta hän ymmärsi, että on parasta ryömiä takaisin päin ja jatkaa kun jää on tarpeeksi vahva.
Tämä tapahtui Träskön lähellä ja Orädd kävi myöhemmin tapaamassa miehiä ja pahoitteli, että hän ei päässyt paikalle jouluaattona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti