keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Terä törmää Ylipäällikköön.

Olen maininnut, että everstiluutnantti Martti V Terä vaikutti myös Kauklahdessa, OY Kapselon toimitusjohtajana. Hän on kertonut yhdestä kohtaamisesta Sotamarsalkka Mannerheimin kanssa, joka hyvin kuvaa Mannerheimin luonteenpiirteitä. Keväällä 1940 Terä ylennettiin majuriksi ja sen jälkeen hänelle myönnettiin Vapauden risti 3. lk.
Pian tämän jälkeen hän oli asioilla Helsingissä, Pääesikunnan rakennuksessa, kun hän törmäsi itse Ylipäällikköön. Terä tervehti ja Mannerheim katseli Terän asepukua.
- Enkö äsken myöntänyt majurille Vapauden ristiä, missä nauhat? Kysyi Mannerheim.
- Herra sotamarsalkka, minulla on ollut niin paljon töitä, että en ole ehtinyt vielä ostaa niitä nauhoja!
- Majuri pitää nyt pari tuntia vapaata ja käy ostamassa ne nauhat!
- Kyllä herra Sotamarsalkka, vastasi Terä.
Tämä oli hyvin tyypillinen piirre Suomen Marsalkalle, joka piti arvossa juuri näitä asioita. Ja hänellä oli näiden suhteen hyvin tarkka muisti. Moni entinen kenraali on kertonut, että sodan jälkeen kun joku heistä törmäsi Mannerheimiin niin tämä saattoi tarkastella kyseisen kenraalin kunniamerkkirivistöä ja kysyä niistä.
Tästä luonteenpiirteestä ruotsalainen majuri Björn Bjuggren on kertonut omissa papereissaan. Kun joulukuussa 1939 valmisteltiin ruotsalaisen lentolaivueen sijoittamista Lappiin, Bjuggren kävi kahdesti Mikkelissä tapaamassa Mannerheimiä ja he keskustelivat näistä suunnitelmista. Ensimmäinen tapaaminen oli 14.12.1939 ja seuraava 31.12.1939.
Bjuggren oli hämmästynyt siitä, että Mannerheim oli käyttänyt paljon aikaa kun hän oli miettinyt mikä nimi annetaan tälle Ruotsista tulevalle laivueelle ja vapaaehtoisjoukolle. Hän oli pitkään keskustellut eri vaihtoehdoista ja kesti kauan ennen kuin nimistä ja numeroista päätettiin.
- Silloin ajattelin, että on kummallista, että Suomen ylipäällikkö miettii näitä pikkuasioita hetkellä jolloin vihollinen tunkeutuu maahan "kaikkia teitä ja polkuja pitkin". Vasta myöhemmin tajusin, että Mannerheim oli oikeassa, näillä asioilla on suuri merkitys taistelumoraalin ja motivaation kannalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti