torstai 2. helmikuuta 2017

Muistokirjoitus Seiskalle.

Nyt on sitten kotitaloni - Laitmanintie 7 - purettu uusien asuntojen tieltä. Tässä talossa vietin lapsuuteni ja nuoruuteni ja nyt on tietenkin vähän surullinen mieli. Jos tulevaisuus olisi ollut tiedossa 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa tilanne olisi toinen. Uusien talojen keskellä olisi voinut olla peruskorjattu rintamamiestalo muistona menneistä ajoista. Miksi Laitmanin kylästä tuli autiokylä on selostettu esimerkiksi urbanex.ninja blogissa, johon linkitin aikaisemmin.
Mutta meidän talomme kohdalla tarina on lyhyesti tämä: Koko 1980-luvun olin itse aikeissa rakentaa uuden talon tämän viereen. Tästä keskustelin usein Espoon kaupungin virkamiesten kanssa, mutta koska en saanut selviä vastauksia tilanteesta niin rakensin sitten talon Kirkkonummelle. Vuonna 1990, kun olin aloittanut rakennustyöt Kirkkonummella ja keskustelin vastaavan rakennusmestarin kanssa asioista ymmärsin, että Laitmanintien talo on aika hyvin tehty, pitää hyvin lämpöä, mutta pieniä parannuksia pitäisi tehdä, jotta talo pysyisi kunnossa. Ehdotin isälle näitä parannuksia mutta hän ei ollut innostunut ja asia unohtui. Yksi ehdotuksistani oli, että sokkeliin pitäisi saada muutama isompi aukko lisää, jotta rossipohjan tuuletus olisi riittävä.
Minulla oli silloin kädet täynnä ja yllin kyllin murheita oman rakennusprojektini kanssa, joten asia unohtui. Vuonna 1994 minun isäni ja äitini olivat muuttaneet kerrostaloon Kivenlahteen ja ehdotin silloin että he voisivat vuokrata tämän talon Espoon kaupungille. Kaupungilla oli silloin tarvetta saada asuntoja mm maahanmuuttajille ja pakolaisille. Sanoin isälleni, että kaupunki on näissä asioissa hyvä vuokraaja ja korvaa kyllä mahdolliset vahingot, koska menetetty maine ei olisi hyvä asia kaupungille. Kaupungin puolelta tämä asia sotkettiin niin, että isäni ei enää halunnut tehdä heidän kanssa vuokrasopimusta.
Vuonna 1995 isä oli sitten vuokrannut talon yhdelle miehelle, joka aiheutti paljon harmeja. Vuokra jäi maksamatta, tapahtui öljy- ja vesivahinko ja kaiken lisäksi vuokralainen toi tontille erilaista jätettä.
Näistä vahingoista huolimatta nuori pari osti talon + 1100 neliömetriä tonttia vuonna 2002 ja he lupasivat peruskorjata talon. Melko nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että tähän ei ollut motivaatiota ja he möivät sitten kyseisen kiinteistön YIT:lle, joka nyt rakentaa paikalle asuntoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti