sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Näyttelikö Montgomery Clift Heikki Hiltusta?

Kaukaa haettu olettamus ja voiko siinä olla perää?  Faktat ovat seuraavat: Talvisodan aikana Hotelli Kämp oli ulkomaisten kirjeenvaihtajien tukikohta ja samassa paikassa liikkui myös KOP:in johtokuntaan kuulunut Antti Hiltunen, Heikki Hiltusen isä. Talvisodan tapahtumat herättivät valtavaa innostusta maailmalla: David vastaan Goliat hetkellä jolloin  muualla ei ollut merkittäviä sotatapahtumia. Maailman suuret lehdet täyttyivät uutisista siitä, miten suomalaiset joukot sankarillisesti torjuivat lukumäärältään ylivoimaisen vihollisen.

Suomen talvisota antoi Robert E Sherwoodille:https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Sherwood
innostusta kirjoittaa siitä kertovan näytelmän "There Shall Be No Night!
"https://en.wikipedia.org/wiki/There_Shall_Be_No_Night
Ja Broadwayn näytelmässä nuori Montgomery Clift  https://en.wikipedia.org/wiki/Montgomery_Clift  nähdään Erik Valkosen roolissa.

Vaikka Erik Valkonen ja hänen isänsä Kaarlo Valkonen ovat näytelmässä vähän eri tehtävissä - Isä on sodassa lääkärinä ja poika rintamalla upseerina - kuin isä ja poika Hiltunen olivat todellisuudessa, niin pidän mahdollisena, että kirjeenvaihtajien kertomukset Antti Hiltusesta ja Heikki Hiltusesta ovat antaneet Robert E Sherwoodille eväät näille roolihenkilöille.

Suurten kirjailijoiden tarinoiden esikuvat ovat usein todellisuudessa eläneitä henkilöitä, mutta kirjailija ottaa usein mallia useasta henkilöstä kun hän luo näitä hahmoja. Väinö Linnan "Tuntemattomassa" alikersantti Antti Rokan esikuva oli Viljam Pylkäs :https://fi.wikipedia.org/wiki/Viljam_Pylk%C3%A4s ja Akseli Koskelan hahmossa on piirteitä Urjalan punakaartin päälliköstä Erland Salmesta. Vaikka Linna on molemmissa tapauksissa vähän muuttanut tapahtumia niin roolihahmojen esikuvista ei voi erehtyä.

Ja Heikki Hiltusen kohdalla voi sanoa, että hän on ihan hyvin voinut olla Erik Valkosen esikuvana!




Heikki Hiltunen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti