tiistai 29. marraskuuta 2016

Hiltuselle muistolaatta?

Ehdotin tässä blogissa, että olympiavoittaja Gunnar Höckertille pitäisi saada muistolaatta jonnekin, Kauklahti-Kivenlahti akselille. Olen myös tullut siihen tulokseen, että Saunalahden omalle pojalle, lääkäri Heikki Antero Hiltuselle pitäisi saada joku muistotaulu. Niin dramaattisia tapahtumia Hiltunen sai kokea sotien aikana että voi vain toivoa, etteivät nämä asiat toistuisi.
Minulla on nyt uusia tietoja tapahtumista, varsinkin taisteluista Partisaaniprikaatia vastaan heinä- elokuussa 1942. Hiltunen oli nimittäin lääkärinä siinä pataljoonassa ( II/12. Pr.) joka kantoi raskaamman vastuun taka-ajosta.
Pääsin näiden tietojen jäljille Nils Löfgrenin arkiston kautta. Tämä arkisto sijaitsee Tukholmassa ja kävin katsomassa Löfgrenin kirjeenvaihtoa suomalaisten veteraanien kanssa. Löfgren oli nimittäin ruotsalainen vapaa-ehtoinen, joka taisteli sekä talvi- että jatkosodassa ja hän on myöhemmin tutkinut ja penkonut juuri samoja asioita kuin minä.
Löfgren kävi kirjeenvaihtoa suomalaisten veteraanien kanssa ja tämä kirjeenvaihto kiinnosti minua. Heti tärppäsi. Nimittäin, yksi Löfgrenin kanssa tietoja vaihtanut oli Torniossa asuva pankinjohtaja Veli Uula Arrela. Arrela on tallentanut ison kokoelman, sekä Kansallisarkistoon että Oulun maakunta-arkistoon
Arrela on toiminut komppanianpäällikkönä ja tiedustelu-upseerina samoissa paikoissa kuin Hiltunen on ollut lääkärinä. Elokuussa 1942 he olivat samassa pataljoonassa ja nyt aioin selvittää tarkemmin mitä oikein on tapahtunut ja mitä kaikkea Arrela ja kenties Hiltunen ovat tienneet asioista.
Kerron heti kun löydän jotain uutta! Johtolankoja on runsaasti ja tapahtumiin liittyy muun muassa Sidrajoen mysteeri, johon ei ole vielä löytynyt vastausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti