sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Victor Sheymov I

Nyt minulla on paljon uusia johtolankoja, mutta niiden seuraaminen vie aikaa, joten lähden nyt kertomaan Victor Sheymovista, eli tarkoitan kirjaa "Tower of Secrets", paras lukemani kirja.
"Menneisyys on vieras maa, siellä asioita tehdään toisella tavalla" on tunnettu sananparsi. Tämä ei riitä kuvaamaan Victor Sheymovin tarinaa vaan pitäisi sanoa, että hän eli toisessa maailmankaikkeudessa,  jossa kaikki asiat olivat erilaisia. Ja kuitenkin tämä "maailmankaikkeus" oli olemassa vielä 26 vuotta sitten vain 60 kilometriä Helsingissä.
Victor Sheymov oli Moskovassa asuva nuori venäläinen, joka teki huikean tempun ja oli myötävaikuttamassa Neuvostoliiton romahdukseen. Kertomuksen voi aloittaa siitä kun hän tapasi tulevan vaimonsa Moskovassa 1970-luvun alussa, kun hän jonotti jotain tavallista arkipäiväistä tuotetta. Nuori moskovalaistyttö Olga ei kyllä aavistanut mitä olisi edessä kun hän rupesi seurustelemaan tämän nuoren ja älykkään miehen kanssa.
Kun he rupesivat suunnittelemaan avioliittoa Victor varoitti Olgaa "Jos tulet vaimokseni, niin minun pitää kertoa muutama tosia-asia itsestäni. Olen töissä sellaisessa paikassa, että emme  voi koskaan matkustaa ulkomaille, me emme koskaan saa olla missään tekemisissä ulkomaalaisten kanssa ja meitä tarkkaillaan joka hetki!"
Victorin työpaikka oli KGB ja sen kahdeksas direktoraatti. Siellä työssä olevat kuvailivat itseään seuraavalla tavalla "Me vartioimme neuvostovaltion suuria, pyhiä salaisuuksia"
Victor Sheymovin työpaikka oli nimittäin KGB:n 8 Direktoraatti, jonka vastuulla oli tietoliikenteen salailu, siffereiden turvallisuus ja näihin liittyvät ongelmat.
Victorin kohdalla voi etukäteen sanoa, että hän kuului ehdottomaan eliittiin ja olisi epätodennäköistä, että juuri hän loikkaisi länteen. Ja jos hän päättäisi näin tehdä, niin hänellä olisi häviävän pienet mahdollisuudet onnistua siinä.
Mutta hän päätti tehdä juuri näin ja onnistui siinä. Samalla hän nopeutti Neuvostoliiton romahdusta parilla vuodella.
jatkuu

S.Sahlstedt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti