keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Rakennusalalle tarvitaan Terävyyttä!

Viime aikoina on puhuttu siitä, että putkiremontit ym. voitaisiin tehdä paljon nopeammin ja paremmin. Olen kyllä samaa mieltä ja olen usein saanut kokea, että rakennus- remontti- ja huoltoalan hitaus johtuu velttoudesta ja piittaamattomuudesta.
Kerran, kun vielä asuin Kivenlahdessa koettiin talossa tapahtumasarja, joka paljasti, että alalla kaikki ei ole kohdallaan. Huoltoyhtiölle oli ilmoitettu, että lämmintä vettä tuottava lämmönvaihdin on kohta uusittava mutta eihän ne huoltomiehet mitenkään varautuneet siihen. Sitten yhtenä torstaina vaihdin meni lopullisesti rikki ja huoltoyhtiö ei ollut tehnyt mitään valmisteluita, joten jäätiin ilman lämmintä vettä. "On tilattu uusi ja se tulee ensi viikon alkupuolella" vastattiin asukkaille. Sitten tilattu vaihdin tuli, mutta nyt huomattiin, että se onkin vääränmallinen, ei sovi putkistoon. Eli tilataan uusi ja se tulee, jos hyvin käy viikon sisällä.
Tämä sirkus johti siihen, että kerrostalossa oltiin ilman lämmintä vettä 12 vuorokautta.
Vähän aikaa myöhemmin rakensin omakotitalon tänne Kirkkonummelle. Talopaketti tuli Ruotsista ja siinäkin kävi sillä tavalla, että koko työmaa pysähtyi kolmeksi viikoksi. Syy ole se, että kun rekka lähti talotehtaalta se ajoi vielä muutamaan paikkaan hakemaan erilaisia osia. Oli loma-aika ja osia luovuttamassa oli joku kesäapulainen, joka onnistui antamaan vääriä osia rekkakuskille. Kattotikkaat, vesikourujen koukut ym eivät sopineet pakettiin. Jäätiin odottamaan uusia osia.
Näitä asioita pitää hoitaa Terävyydellä, joka nykyään on katoava luonnonvara. Minulle tulee nimittäin mieleen Kapselon sodanaikainen toimitusjohtaja, everstiluutnantti Martti V. Terä. Terällä oli paljon muita tehtäviä ja hyvä jos hän kerran viikossa ehti käydä Kauklahdessa.
Mutta kun hän kävi, niin hän osasi heti oikaista asioita ja estää virheitä ja saada tuotanto luistamaan ilman turhia viivytyksiä. Terä näki heti ja kaukaa, että joku asia oli pielessä "Ei, ei, nallit eivät sovi tuohon kapseliin! Ei kannata yrittää käyttää tuota istukkaa! Muistakaa nyt, että lisäpanosten tarve on jatkossa korkeintaan 2-3 kertaa suurempi kuin peruspanosten!
Tämä toteamus johtui siitä, että jotkut tykistökomentajat - mm Hangon Ryhmässä - olivat puuttuneet yhteen epäkohtaan krh-joukoissa ja antaneet seuraavat ohjeet "Tästä eteenpäin pitää välttää käyttämästä heittimissä maksimäärää lisäpanoksia, kaksi tai kolme riittää, koska muuten putket kuluvat todella nopeasti loppuun".
Eli nykyään ollaan varomattomia ja huolimattomia näissä rakennus- ja korjaus-asioissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti