lauantai 19. marraskuuta 2016

Sodan aikaista rannikkopuolustusta Espoon edustalla.

Kuten aikaisemmin kerroin niin Helsingin ja Espoon edustalla oleva  saaristo oli poikkeuksellisen vahvasti puolustettu sotien aikana. Muun muassa Kuivasaari, Harmaja, Glosholm, Orrengrund, Miessaari, Ryssänkari, Mäkiluoto ja Kytö kuuluivat linnakevyöhykkeeseen, johon oli panostettu paljon rahaa ja työtä.
Espoon lahden suun edustalla oleva Kytö on mielenkiintoinen tapaus. Mitään varsinaista strategista merkitystä en näe tässä saaressa. Mutta koska se sijaitsi suoraan Espoon lahden suun ulkopuolella niin joku on ajatellut, että sillä on suurta merkitystä. Tältä näyttivät rakennussuunnitelmat jatkosodan alussa:

Elokuun alussa vuonna 1941 pidätettiin kolme desanttia  viereisellä Stenskärin luodolla. Jos desanttien oma kertomus pitää paikkaansa he olivat hypänneet alas jossain Tuusulan ja Hyvinkään seudulla ja huomaamatta hakeutuneet rannikolle Helsingin itäpuolelle ja siten soutaneet varastetulla veneellä linnakevyöhykkeen ohitse länteen ennen kuin heidät sattumalta saatiin kiinni Kytön viereisellä luodolla. Kaksi heistä tuomittiin kuolemaan 1. Rannikkoprikaatin kenttäoikeudessa ja heidät teloitettiin Suomenlinnassa 21.8.1941. Kolmas oli alaikäinen ja vältti kuolemantuomion.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti