perjantai 25. marraskuuta 2016

Janne Haapala II

Koska Janne sai kokea mielenkiintoisia asioita Suomen kohtalon vuosina niin kerron nyt niistä muutaman, joka ei liity varsinaisiin sotatapahtumiin. Janne lähti talvisotaan kapteeni Sihvosen pataljoonassa,  joka oli perustettu Kemissä. Eli kysymyksessä oli JR 27, joka osallistui Suomussalmen ja Kuhmon taisteluihin. Janne haavoittui peräti kahdesti mutta palasi aina takaisin rintamalle.
Janne, joka oli kuorma-automies henkeen ja vereen kertoo, että kun pataljoona hiihti kohti Suomussalmea niin hän oli hermostunut aina kun jonkun ohiajavan kuorma-auton kuljettaja käsitteli vaihteita huonosti. Hän kuuli äänestä, että tuo ajotyyli kuluttaa vaihdelaatikon nopeasti loppuun. Tämä pieni detalji häiritsi Jannea matkalla kohti legendaarisia taistelukenttiä.
Janne sai sitten kokea kaikkea mahdollista rintamalla ja kotona, ollessaan lomalla. Näistä kannattaa mainita pari pientä tapausta. Heinäkuussa 1944, kun rintama Kannaksella oli saatu vakiintumaan niin Janne, joka toimi 6. Divisioonan kuljetusesikunnassa jouti ratkaisemaan kiperän pulman. Evakot olivat jättäneet jälkeensä lehmän ja tämä oli majoittunut esikunnan alueelle ja pojat saivat tuoretta maitoa. Lähistöllä majaili Panssaridivisioonan miehiä, siis kenraali Ernst Ruben Laguksen miehiä, joita tunnettiin asenteesta "Me olemme oikeita sotilaita, muut eivät ole mitään!".
Eräänä päivänä kun Janne palasi majoitusalueelle pojat kertoivat, että Laguksen miehet olivat kylmästi vieneet lehmän omalle majoitusalueelle. "He ovat kyllä niin tärkeitä poikia, että he eivät anna lehmää meille!".
Janne mietti hetken ja sitten hän keksi ratkaisun. Hän marssi Panssaridivisioonan majoitusalueelle ja sanoi: "Pojat, te veitte meiltä lehmän ja olemme nyt kaikki hyvin ikävässä tilanteessa. Nimittäin me olemme pitäneet tätä lehmää esikunnassa, koska kenraalillamme ( 6. Divisioonan komentaja, kenraalimajuri Einari Vihma) on herkkä vatsa ja hänen pitää saada joka aamu tilkallisen juuri lypsettyä maitoa, muuten vatsa menee sekaisin ja silloin ei ole kivaa olla lähellä".
Laguksen pojat saattoivat olla ylimielisiä ja koppavia, mutta sen verran oli itsesuojeluvaistoa, että he eivät lähteneet haastamaan Vihmaa! "Emme tienneet tätä, vie se lehmä takaisin, emme halua suututtaa Vihmaa!"
Myöhemmin, kun sekä 6. Divisioona, että Laguksen divisioona joutuivat Lapin sotaan Janne joutui vielä kerran tekemisiin näiden miesten kanssa.
Mutta se onkin toinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti