tiistai 25. lokakuuta 2016

Espoon kartanon "sankaritarinoita"!

Koska Espoon kartano on ollut tärkeä paikka Lounais-Espoossa laitan nyt vähän tekstiä minun Harmaaniitty-historiikista, joka kertoo yhden omistajasuvun jäsenestä:
1700-luvun puolivälissä Ramsayn suku tuli omistajiksi. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoissa runo Matkamiehen näky kertoo kartanosta. Sofia Ramsayn kaksi poikaa oli kaatunut Suomen sodassa. Hän joutui kohta myymään kartanon. Myhrbergin suvusta tuli uusi omistaja. Sukuun kuuluva August Myhrberg vietti usein aikaa kartanolla. August Myhrberg oli suuri seikkailija, joka osallistui moneen eurooppalaiseen vapaussotaan. Kreikassa hänet tunnetaan nimellä Murad Bay. Kun Myhrbergistä puhutaan, niin tässä on syytä kertoa pari tarinaa hänen vaatimattomuudestaan. Kerrotaan, että Myhrberg oli istunut kahvilassa Pariisissa. Kreikkalainen seurue tuli viereiseen pöytään. Kreikkalaiset kehuivat vapaussankariaan Murad Baytä ja hänen rohkeuttaan. Seurue päätti nostaa hänelle maljan. Kun he huomasivat Myhrbergin, he kääntyivät hänen puoleensa ja sanoivat: "Sinä ujonnäköinen mies, joka et tiedä sankariteoista mitään, nosta sinäkin malja suurelle sankarillemme  Murad Baylle!" Myhrberg hymyili ujosti ja nosti maljan, itselleen! Helsingissä tapahtui samanlainen tapaus. Myhrberg istui ravintolassa tuttunsa kanssa. Pöytään tuli tsaarin upseeri. Venäjän armeijassa palveleva suomalainen rupesi kehumaan puolalaisten vapaussankaria Langeria, jota vastaan hän oli usein taistellut. Kun Myhrberg poistui, upseeri kysyi: ”Kuka tuo hiljainen ja vaatimaton mies oikein on?” Hänelle vastattiin: "Sinä olit juuri kehumassa häntä, meillä Langer tunnetaan nimellä Myhrberg!"
Myhrberg tuo mieleen toisen Runebergin sankarihahmoista, eli Georg Karl von Döbelnin. von Döbeln virkatalo, kun hän oli Uudenmaan Jalkaväkirykmentin everstiluutnantti,  oli täällä aivan naapurissa, eli Friggesbyn Högbacka. Molempia miehiä yhdistää sellainenkin asia, että he saivat aikoinaan kenttäoikeudessa kuolemantuomion. von Döbeln 1810-luvulla ja Myhrberg 1820-luvun alkupuolella, kun hän oli sotimassa Balkanilla. Tämä tuo mieleen majuri Sarastien sanat "Tuntemattomasta" kun hän sanoo: "Pelkkä sattuma lähdössä ratkaisee, kummalta puolelta ristikkoa katsellaan!"
Sitä paitsi molemmat, sekä von Döbeln, että Myhrberg lepäävät samalla hautausmaalla Tukholmassa, eli Pyhän Johanneksen hautausmaalla.
von Döbelnistä vielä sen verran, että hänen isoisänsä kuva komeilee kauppakeskusten limsahyllyjen yhden pullon etiketissä. Eli von Döbelnin isoisä, Dybelius aloitti Ramlösan kivennäisveden pullotuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti