tiistai 18. lokakuuta 2016

Saunalahden poika oli kovissa paikoissa.

Lupasin kartoittaa Saunalahden (Bastvikin kartano) oman pojan, eli lääkäri Heikki Antero Hiltusen, 24.9.1912-16.8.1968, sotareissua. Alustavasti voin raportoida, että hän on kyllä saanut kokea aika paljon ja hän on saanut nähdä kuolemaa ja kärsimystä liiankin paljon. Ansioluettelo kertoo, että hän on toiminut lääkärinä todella pahoissa paikoissa.
Talvisotaan hän lähti Er.P 22:n  lääkärinä ja hän oli mukana Kitelän ja Koirinojan kovissa mottitaisteluissa Laatokan pohjoispuolella. Maaliskuun alussa vuonna 1940 pataljoona siirrettiin Viipurinlahdelle, jossa odotti talvisodan verinen loppunäytös.
Jatkosodan Hiltunen aloitti 27. Lääkintäkomppaniassa Sallan rintamalla ja sieltä hän siirtyi lääkäriksi 12. Prikaatin, kahteen eri pataljoonaan. Elokuussa 1942 hän oli mukana venäläisen sissiprikaatin taka-ajossa ja tuhoamisessa Seesjärven lähellä.
Hän toimi lääkärinä eri pataljoonissa, patteristoissa ja 16. Kenttäsairaalassa ja kesällä 1944 hän sai kokea Ihantalan verisen helvetin II/KTR 14:n lääkärinä.
Eikä hänen sotansa loppunut vielä tähän, vaan nyt seurasi Lapin sota ja hän oli taas patteriston ja pataljoonan lääkärinä 6. Divisioonassa.
Katson vielä tarkemmin, mitä kaikkea hän on saanut kokea, mutta hänkin ansaitsee kyllä että joku kuja tai kadunpätkä Saunalahden alueella nimetään hänen muistoksi.
En puhu nyt Hiltusesta mutta muistan miten vielä 1960-luvulla kerrottiin, että se ja se lääkäri oli "selvästi aineissa". Monet sodan kokeneet lääkärit olivat  alkaneet käyttää erilaisia piristeitä. Tämä riippuvuus oli syntynyt "kunniakkaalla tavalla". Yksi minun sukulaisista, jonka isä toimi kirurgina kenttäsairaalassa ilmaisi asian näin "Se on ollut hyvin tiedossa, koska jos lääkäri leikkaa potilaita 30 tuntia ilman lepoa, niin se ei tapahdu ilman pervetiiniä".



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti