torstai 13. lokakuuta 2016

Miksi tutkia sotatapahtumia?

Hyvä kysymys! Itse en ole enää nykyään niin paljon kiinni rintamalla tapahtuneissa operaatioissa, vaan olen ollut enemmän kiinnostunut kotirintaman vähemmän tunnetuista tapahtumista. Ennen kaikkea olen penkonut näitä ikäviä asioita, koska niissä on eri paikkakunnilla ollut toisistaan poikkeava dynamiikka. Tämä siksi, että kotirintamalla on usein jouduttu yllättävien tapahtumien eteen ja ennakkoon laaditut ohjeet eivät ole olleet käytettävissä.

Kun kansakunta joutuu sotaan niin se voidaan verrata moneen asiaan, eli tavallaan kansan reaktiot sillä hetkellä kertovat paljon sen luonteesta. Voi sanoa, että kansa läpivalaistaan röntgenlaitteella tai että saadaan samanlainen kuva kuin alkeishiukkasista kuplakammiossa.

Elämässä niin moni asia on kiinni sattumasta. Kerran, yli 35 vuotta sitten lähdin kotoa kävellen Laitmanintietä pitkin kohti Kauklahden asema. Koirapuiston kohdalla, siinä missä maakaasuputki kulkee, seisoi hirvi, joka pelästyi minua ja se lähti juoksemaan Kauklahdenväylän yli. Juuri sillä hetkellä tuli Kauklahden suunnalta auto kovalla vauhdilla ja vältti täpärästi ajamasta hirven päälle. Auto ajoi selvästi ylinopeutta ja koska siinä oli useita ihmisiä olisi todella syntynyt pahaa jälkeä. Jäin miettimään, että jos olisin lähtenyt kotoa sekunnin aikaisemmin, niin auto olisi törmännyt hirveen tuhoisin seurauksin.

Sodassa tämä sattumakerroin kasvaa entisestään. Talvisodan alkupäivinä mies nimeltä Pauli Kervinen syyllistyi Ilomantsissa hyvin vakaviin rikoksiin. Hän karkasi rintamalta, syyllistyi kahteen murhaan ja maanpetoksen valmisteluun. Hän jäi kiinni mutta selvisi kuin koira veräjästä ja saattoi sotien jälkeen kehuskella teoillaan. Samaan aikaan Suomussalmella joutui moni nuori mies teloitusjoukkueen eteen vaikka he eivät olleet tehneet muuta kuin luvanneet viholliselle lähteä tiedusteluretkelle.

Tähän on syytä palata, mutta kerron Espoon sotatapahtumista sen verran, että kun aikaisemmin mainittu I-15 Polikarpov kone teki pakkolaskun jäälle 20.2.1940 niin ensimmäisinä paikalle oli tullut RTR 1:n sotamiehet jotka olivat vartiossa Mikonkarin saarilla. He ilmoittivat ensin: "Lentäjä ampui itsensä!" Näin ei ollut vaan lentäjä saatiin haavoittuneena vangiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti