keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Menneisyyden muistomerkkejä.

Mennyt aika on jättänyt muistomerkkejä, jotka kertovat ihmisten kohtaloista. Oli puhetta 30-vuotisesta sodasta ja siihen osallistuneista suomalaisista. Itse olen ollut erittäin kiinnostunut heraldiikasta ja olen vieraillut monessa kirkossa, sekä Suomessa että Ruotsissa katsomassa seinillä roikkuvia vaakunoita. Koska olen kirjoittanut Espoon kartanon Agneta Hornista, niin on syytä kertoa että hänet on haudattu Björklingen kirkkoon, Uppsalan lähellä. Kaikki kirkkoon liittyvät tiedot löytyvät tämän linkkin takana:https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rklinge_kyrka#Gravkor
Hänen isänsä Kustaa Horn on haudattu St Jacobsin kirkkoon Tukholman keskustassa.
Etelä-Suomesta löytyy paljon kirkkoja, joiden seinillä roikkuvat lattian alle haudattujen 30-vuotisen sodan upseereiden sukuvaakunoita. Yksi todella kaunis kirkko on Tenholan kirkko. Pohjan, Piikkiön, Janakkalan ja monen muun kirkon seinillä roikkuu näitä vaakunoita. Alla pieni lista 1600-luvun toimineiden mahtimiesten hautakirkkoista.

Gabriel Kurki Vesilahden kirkko
Kustaa Kurki Östra Ryd
Jaques de la Gardie  (Laiska Jaakko) Veckholms kyrka Espoon kartanon omistaja, joka on antanut Pietarsaarelle sen ruotsinkielisen nimen:Jakobstad
Torsten Stålhandske  URR:n legendaarinen komentaja Turun tuomiokirkko
Juhana Galle   saman rykmentin komentaja, kaatui Lundin taistelussa vuonna 1676, Sauvon kirkko

Jos puhutaan niistä suurvaltakauden miehistä, jotka lähtivät Lounais-Espoosta 1620-luvulla sotimaan kaukaisille taistelukentille, niin tarina on todella pitkä. Huomattava osa Espoon miehistä olivat aluksi vänrikki Dusen ja vänrikki Cruusin komppanioissa ja lähtivät purjelaivalla Kivenlahdesta vuonna 1626.

Runossa sanotaan "Sveriges stoltaste riddarhus är det som Poltavas torva täcker". Eli valtakunnan uljain ritarihuone lepää Pultavan turpeen alla. Tämä koskee myös tämän seudun miehiä. Pultavan taistelussa vuonna 1709 sammui moni vanha suku, muun muassa äsken mainittu Gallen soturisuku.

Nykyisen asuinpaikkani lähellä Kirkkonummella sijaitsee Bergstadin kartano. Kartanon isäntä, ratsumestari Claes Johan Nassokin kaatui Pultavana taistelussa johtaessaan eskadroonansa URR:stä epätoivoiseen hyökkäykseen lukumääräisesti ylivoimaista venäläistä joukkoa vastaan. Samassa hyökkäyksessä kaatui myös paljon ratsumiehiä Espoosta ja Kirkkonummelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti