lauantai 15. lokakuuta 2016

Kaikuja menneisyydestä!


Koska minulla oli tarkoitus kertoa kauan sitten tapahtuneista asioista ja Lounais-Espoon alueella on hyvin tunnettu Espoon kartano, niin täytyy sanoa muutama sana paikan omistajista. Ensinnäkin paikan ovat omistaneet sellaiset suvut kuten de la Gardie, Horn af Björneborg, Ramsay jne. Laiska-Jaakko, eli Jaques de la Gardie lienee ainoa ulkomaalainen sotapäällikkö, joka on onnistunut tunkeutumaan Kremliin. de la Gardien jälkeen tuli Horn af Björneborg, ikivanha suomalainen aatelissuku ja Kustaa Hornista ja hänen tyttärestään Agnetasta oli jo puhetta.
Tässä yhteydessä sopii sanoa muutama sana  Kustaa Hornin apppiukosta, eli Axel Oxenstiernasta. Hänet tunnetaan sanoista "Voi poikaseni, jos tietäisit miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan". Oxenstiernalla oli oli kyllä järkeä ihan riittävästi, vaikka joku on saattanut epäillä sitä kun hän vuonna 1644 päätti että joukot jättävät sotanäyttämön Saksassa - jossa voitto jo häämötti - ja käyvät Tanskan kimppuun!
Itse asiassa tämä oli osoitus Oxenstiernan taitavuudesta valtiomiehenä. Vuonna 1613 Oxenstierna oli istunut "korvat punaisina" Knäredissa kun Tanska saneli rauhanehdot. Oxenstierna tiesi, että sota Tanskaa vastaan on väistämätön lähitulevaisuudessa ja jos se käydään kun 30-vuotinen sota on vielä kesken, niin Ranska ja Englanti joutuvat pakosta tukemaan meitä mutta jos ensin solmitaan rauha Wienin kanssa niin nämä vallat asettuvat tukemaan Tanskaa.
Oxenstiernan suunnitelma meni nappiin ja Brömsebron ja Westfalenin rauhassa hänen ei enää tarvinnut kuunnella muiden sanelua, vaan oli itse sanelijana.
Tästä rauhasta löytyy riittävästi tietoa netistä siitä kiinnostuneille, mutta yksi vähemmän tunnettu ehto oli, että Euroopasta otettua sotasaalista ei palauteta. Sitä oli hankittu runsaasti ja tämä on antanut aihetta joillekin sanoa - mm Johannes Salminen - että 30-vuotinen sota oli "ryöstöretki". Tämä on tavallaan totta jos puhutaan sen loppuvaiheesta. Eli kun sotamarsalkka  Carl-Gustaf Wrangel tuli ylipäälliköksi vuonna 1646 niin hän ajatteli suunnilleen näin "Me ollaan 15 vuoden aikana tuhotti 7-9 keisarillista armeijaa ja vielä vihollinen värvää lisää ja lisää joukkoja. Mutta jos nyt käydään kassakirstujen kimppuun niin Wienissä tullaan nopeasti toisiin ajatuksiin". Suunnitelma toimi ja ensin käytiin ryöstämässä Bregenzin kaupunkia Boden-järven rannalla, Zusmarhausenin taistelussa saatiin saaliksi keisarillisten sotakassa ja sitten mentiin Prahaan ja nyt Wien suostui Westfalenin rauhaan!
Valtakunnassa sanottiin jälkeenpäin, että ne rikkaudet jotka täyttivät linnat ja kirkot oli hankittu "kunniakkaalla tavalla". Sen voi ainakin sanoa, että tapa oli kunniakas siksi, että se säästi paljon verta. Omia ei enää kaatunut kovin paljon ja vihollisen "sotilaat" säästyivät sodan kirouksilta, koska ei ollut enää rahaa värvätä niitä.
Paljon tuli sanottua, mutta vielä muutama sana Ramsayn suvusta. Tämä ikivanha skotlantilainen suku tuli Ruotsiin ja Suomeen kauan sitten. Espoon kartanossa asunut suku on näytellyt tärkeätä roolia monissa asioissa. Suvun vaakunassa on tämä kuvio:

Espoon kirkon viereen, sankarihautojen alapuolelle on haudattu "sotasyyllisenä" tuomittu Henrik Ramsay. Hautakiveen on kaiverrettu tämä tuttu kuvio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti