maanantai 3. lokakuuta 2016

Kauklahtea ja Tillinmäkeä sivuavia kirjoja!



Kauklahtea ja Tillinmäkeä sivuavia kirjoja.

Minulla oli sellainen suunnitelma, että laatisin listan sellaisista kirjoista, jotka jollain tavalla koskevat alueella eläneitä ihmisiä. Nyt en tarkoita näitä paikallishistoriallisia teoksia, kuten esimerkiksi Kauklahden lasitehtaasta ja Kauklahden Pyrinnöstä kirjoitettuja teoksia, vaan muita kirjoja, jotka jotenkin liittyvät alueen tapahtumiin: Laitetaan muutama esimerkki:

Liisa Tallgren "Hintana elämä" Tillinmäessä asuneen perheen huumehelvetistä kertova kirja.

Suurlähettiläs Björn Ekblom "Illusioner och realiteter" tämä kirja kertoo Ekblomin isän kaatumisesta Viipurinlahden taisteluissa elokuun 30. päivä vuonna 1941. Sikäli kirja liittyy Kauklahteen, että tämä pataljoona, I/JR 24 oli perustettu Kauklahdessa ja siinä oli paljon miehiä, jotka myöhemmin asettuivat asumaan Kauklahteen, mm isäni.

Gunnar Johansson "Tahdomme elää". Tämä kirja "Vi ville inte dö" oli heti talvisodan saanut paljon julkisuutta ulkomailla. Kirjan on kirjoitettu romaanin muodossa, mutta päähenkilö, Hjalte Jansson oli todellisuudessa luutnantti Kurt Lillqvist, joka talvisodassa toimi III/JR 65 adjutanttina Suomussalmen, Raatteen ja Kuhmon taisteluissa.

Mainitsen tämän siksi, että melonnan maailmanmestarit Sven ja Kurt Lillqvist, joilla oli tehdas Espoon Kilossa olivat erittäin tunnettuja myös Kauklahdessa ja heistä puhuttiin paljon. Kurt Lillqvist kaatui Rukajärven tiellä heinäkuussa 1941.

Lisätään vielä tarkennus ja korjaus siihen mitä olen sanonut Harmaaniityn historiassa: Kauklahdessa helmikuun 20 päivä vuonna 1940 alasammuttu I-15 Polikarpov hävittäjä on mahdollisesti saanut osuman luutnantti Asikaisen yksikön tulituksessa. Asikaisen II/12.Kev.It.Ptri siirrettiin vahvistamaan Kauklahden ilmatorjuntaa 18.2.1940. Asiakirjojen tiedot ovat ristiriitaisia, mutta asia tutkitaan!

Sune Sahlstedt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti