Lounais-Espoon olohuone. Tarinoita ja kertomuksia alueen historiasta, nykypäivästä ja myös juttuja suuresta maailmasta.
sunnuntai 16. lokakuuta 2016
Sotien aikaista vartiointia.
Koska olen kertonut näistä ilmavartiotorneista ja muista paikallisista tapahtumista olisi syytä kertoa vähän vartioista ja niiden sijainnista. Vielä talvisodan aattona annettiin sellaiset ohjeet, että jos ammuksia tuottava laitos - kuten Sytytin tai Kapselo Kauklahdessa - joutuu sijoittamaan ammuksia tilapäiseen varikkoon niin "suojeluskunta asettaa vartion". Tämä ei toiminut, koska aina kun olisi tarvittu vartiomiehiä, suojeluskunnan vähälukuiset miehet olivat kiinni muissa tehtävissä. Näin ollen mm Kapselo joutui palkkaamaan omia vartiomiehiä suojelemaan Harmaaniityn varikkoa. Vartijoina ovat toimineet ainakin Nisse Wallenius Kauklahdesta ja Klas Grönlund, joka asui näköetäisyydellä ammusvarastosta. Klas Grönlundin vanha talo komeilee vieläkin kukkulalla Kauklahdenväylän yläpuolella, Harmaaniityntien risteyksen kohdalla.
OY Kapselo palkkasi vartiomiehet ja Puolustusministeriö maksoi tämän vartioinnin. Se, että Klas Grönlund sai vartioida ammusvarastoa jatkosodan aikana on yllättävää, koska hän oli ollut punakaartissa vuonna 1918 ja saanut siitä tuomion Valtiorikosoikeudessa.
Kivenlahden sillan vartiointi oli järjestetty siten, että vartiomiehet olivat osittain suojeluskunnan sotilaspoikia ja vartiossa ollut - joskus kaksi kerralla - kulkivat pienen kierroksen sillan itäpäässä ja sitten sillan yli ja pieni kierros Kirkkonummen puolella. Bastvikin kartano tarjosi muonat vartiomiehille.
Kauklahdessa toimi 134. Ilmasuojelukomppania luutnantti Erik Halmeen alaisuudessa. Komppanian kanslia sijaitsi Halmeen leipomon kahvilassa ja osa miehistä majailivat Valhallan talossa, jossa oli myös pommisuoja. Näitä pommisuojia oli myös Sinkkivalkon alueella ja Kapselon korkkitehtaan vieressä. Näin kerrotaan suojeluskuntapiirin ilmasuojelutoimiston papereissa, mutta kysymyksessä oli lähinnä yksinkertaisista maahan upotetuista sirpalesuojista.
Nyt joku kysyy "Missä oli sitten Kauklahden ilmatorjunta jatkosodan aikana?" Nyt oli niin, että jatkosodan alkaessa oltiin sitä mieltä, että tämän seudun ilmapuolustus on ilmavoimien vastuulla, koska nyt Suomella on riittävästi hävittäjiä suojelemaan pääkaupunkiseutua.
Sune Sahlstedt
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti