perjantai 14. lokakuuta 2016

Vähän tarinoita Lounais-Espoon ihmisistä.

Hei!

Nyt olisi sellainen suunnitelma, että lähtisin taas leikkimään etsivää. Talvisodan alkupäivinä kuollut/kaatunut Bruno August Nordbergin tapaus on arvoitus. Kenen käskystä ja miksi hän oli Viron rannikolla 8.12.1939? Hän kuului Espoon Merisuojeluskuntaan, joka toimi silloisen Soukan kirjaston tiloissa ja hänen kohtalossa on paljon kysymysmerkkejä, alkaen siitä, että onko hänet todella haudattu Espoon sankarihautaan vai onko hauta tyhjä?

Mielenkiintoinen on myös Saunalahden oman pojan, eli Heikki Antero Hiltusen sotareissu. Hän toimi lääkärinä rintamalla, kenttäsairaalassa ja Porkkalan rajavartiostossa. Yritän selvittää tarkemmin mitä kaikkea hän on joutunut kokemaan. Hänen isänsä, Antti Hiltunen oli Bastvikin kartanon omistaja.

Aikaisemmin oli puhetta Espoon ilmatorjunnasta ja ilmavalvonnasta. Ennen sodan alkamista oltiin nimittäin sitä mieltä, että Muuralassa sijaitseva iv-torni riittäisi. Se sijaitsi nykyisellä Kiltakalliolla Espoon keskustan eteläpuolella. Hyvin nopeasti huomattiin, että tarvitaan iv-torni myös Soukkaan ja se otettiin käyttöön 24.1.1940. Iv-asemia perustettiin myös Nuuksioon ja Röylään.

Jatkosodan aikana huomattiin, että Suomen puolella olevat ilmavalvontatornit eivät riitä, vaan Viron puolelle perustettiin 44. Ilmavalvontakomppania. Päällikkönä toimi luutnantti Pehr-Adrian Ilmoni, joka myöhemmin tuli tunnetuksi etevänä insinöörinä. Talvisodan aikana hän johti joukkuetta, joka vartioi Espoon saaristoa.

Eli paljon mielenkiintoisia ihmiskohtaloita löytyy alueelta!

1 kommentti:

  1. Moro! Missä päin RÖYLÄÄ oli ILMAVALVONTATORNI? Nuuksion Hyppykallio, Soukan Kasavuori ja Muuralan Kiltakallion on jo tiedossa. Ks.: http://www.hagerlund.net/fi/kadonnut-espoo-kiltakallion-ilmavalvontatorni?fbclid=IwAR2l7MZguXDNl4sCmM6dO-GO76peNR9IHcRaWq07ItMEQ-yzRTYmQsG6J-I

    VastaaPoista